WebsiteSlide4.png

Weetjes

Bij Alpha Six IT zijn we de beroerdste niet en helpen u graag aan wat gratis tips voor het voorkomen of oplossen van elektronica-ergernissen. Allereerst volksergenis nummer 1 anno 2016; een slechte of trage dekking van het draadloze internet, ook wel WiFi genoemd.

Grappig feitje: WiFi is níet de afkorting voor Wireless Fidelity, zoals soms gedacht word. Een marketingteam heeft ooit de term bedacht omdat het lekker bekte, maar in tegenstelling tot HiFi, is het geen afkorting.

Indien u dit leest ben u waarschijnlijk een van de velen die te maken heeft met haperende beelden, wegvallende verbinding of traag internet. Grote providers zoals Ziggo, XS4ALL, KPN en Tele 2 geven nu na jaren van ergenis steeds vaker goedbedoelde tips op de website. Ze variëren echter erg in vermelde afstanden, snelheden en oplossingen. Vaak wordt er ook een betaalde optie aangeboden met een extra access point (WiFi-toegangspunt) of een WiFi-versterker. Helaas zijn dit vaak oplossingen gebaseerd op een bepaalde optimale situatie, en aangezien niet alle situaties hetzelfde zijn is een oplossing op maat veel gepaster. Hieronder vindt u de zin en onzin van WiFi.

Netwerk Webdings Bedrijfswerkzaamheden Alpha Six IT

Even wat korte uitleg over WiFi: het is de akorting voor draadloos internet, een techniek van zenders en ontvangers die via radiogolven informatie uitwisselen. Een router of modemrouter is meestal het centrale brein en de "hoofdspreker". De functie van een router is de binnenkomende informatie (bijvoorbeeld een e-mail of een youtubefilmpje) te bezorgen bij het juiste "adres" (bijvoorbeeld je tablet, laptop of smartphone). Het grootste deel van de tijd zijn je mobiele apparaten "luisteraars", zij krijgen de informatie binnen van de router of modemrouter en toveren dit op je scherm. Ze kunnen echter ook "terugpraten", als je bijvoorbeeld een mailtje verstuurd, of een zoekopdracht intypt. In de regel kunnen router en daaraan gekoppelde apparaten elkaar het best verstaan op korte afstand. Net als jij hebben ze erg veel moeite om door een dikke gewapende betonnen muur te communiceren. Ook gaat het vaak fout als er veel geroezemoes is van andere "sprekers". Hebben de buren een (krachtige) router, dan kan dat jouw draadloze netwerk verstoren. Dat is juist vaak een probleem als de isolatie weer wat minder is. Als er veel draadloze netwerken in de lucht hangen en het erg druk is kan het lonen je router op een bepaald kanaal uit te laten zenden. Meestal kiezen ze automatisch het rustigste kanaal, maar dit werkt niet altijd goed en meestel doen ze dat maar één keer wanneer ze aangezet worden. Indien je optimaal gebruik wilt maken van je WiFi kun je het best met je directe buren afspreken op een bepaald kanaal vast te zetten. Er zijn officieel 14 kanalen, wat gewoon net even andere frequenties zijn, maar in Nederland gebruiken we er maar 11 (eigenlijk 13). Ieder kanaal heeft overlap met de direct aangrenzende kanalen. Indien jouw router op kanaal 1 zit en die van de buurman op 6 of hoger overlapt de informatie die ze uitzenden elkaar niet, en hebben ze dus geen last van elkaar. Zit jij echter op 1 en de buurman op 2 of 3, dan zitten ze wel op een ander kanaal, maar is het verschil te klein en ondervinden ze wel veel hinder van elkaar.

Idealiter gebruiken we per huishouden kanaal 1, 6 of 11

WiFi verbeteren? Kies op de instellingenpagina van je router voor het schoonste kanaal. Je kunt vaak met een appje zoals WiFiAnalyzer op je androidapparaat meten hoe sterk jouw netwerk, en anderen in de buurt zijn, en op welk kanaal ze zitten. Het adres van je instellingenpagina vind je vaak onderop of achterop je router. Heb je een Apple Airport als router? Dan kun je van Apple de Airport Utility gebruiken om instellingen te doen. Als je echt goede resultaten wilt boeken, spreek dan met je buren af om buurman 1 op kanaal 1, buurman 2 op kanaal 6 en buurman 3 op kanaal 11 te zetten. Bij buurman 4 begin je dan opnieuw. Zo heb je het minste storing van elkaar. Kom je er niet uit met het instellen, of wil je bijvoorbeeld met een expert erbij afspreken met de buren? Neem dan contact met ons op.ICT Waarborglogo

Wij zijn aangesloten bij ICT Waarborg

Volg ons op Facebook!


Verklaring Cookiegebruik

Werktijden:

  • Ma: Op afspraak
  • Di: 8.30u - 18.00u
  • Wo: 8.30u - 18.00u
  • Do: 8.30u - 18.00u
  • Vr: 8.30u - 20.00u
  • Za: 10.30u - 17.00u
  • Zo: spoedgevallen

Alpha Six IT 2009 - 2018 | Website in eigen beheer
Decoratie Footer